Truskawkowy sernik z galaretką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik na zimno z sera o smaku truskawkowym

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg sera białego Vitello truskawkowego
    2 łyżki żelatyny spożywczej
    3 żółtka
    0,5 szklanki cukry pudru
    0,5 kg truskawek

    1 op.galaretki rubinowej
    1 op. galaretki truskawkowej
    900 ml wody
    1 op. biszkoptów okrągłych
    1 op. bitej śmietany instant
    200 ml mleka
    1 łyżka żelatyny
    barwnik niebieski ( niekoniecznie)

Truskawkowy sernik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania;

    Blaszkę 25 x 25 cm wykładamy biszkoptami.
    Żelatynę zalewamy niewielka ilością ciepłej wody.
    Żółtka miksujemy z cukrem.
    Dodajemy ser. Żelatynę łączymy z łyżką masy serowej i wlewamy do reszty masy.
    Przelewamy do blaszki.
    Na wierzch układamy truskawki.
    Zalewamy galaretką rubinową rozpuszczoną w 450 ml gorącej wody.
    Następnie wylewamy galaretkę truskawkową .
    Bitą śmietanę miksujemy z mlekiem.
    Żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie wlewamy cienkim strumieniem do śmietany i chwile miksujemy.
    Przelewamy na zastygnięte galaretki.
    Chłodzimy 3 godziny w lodówce.
    Barwnikiem zrobiłam esy floresy rozprowadzając kropki barwnika widelcem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy