truskawkowy torcik

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

sezon na truskawki się zaczął więc przygotowałam pyszny torcik

  • 3 godz.

Składniki:

  • spód ciasta - ciasto kruche
    budyń śmietankowy 2 szt
    mleko w proszku 1 szklanka
    żelatyna 1,5 łyżki
    jogurt grecki 300 gr
    truskawki 1 kg
    uprażone płatki migdałowe
    galaretka truskawkowa 3 sztuki
    mleko 3,2 %

Truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche:100 gr margaryny posiekać z 1 szklanką mąki dodać 1 jajko szybko zagnieść ,owinąć w folię i na 1 godz. schować do lodówki,ciastem kruchym wyłożyć spód blachy i piec około 15 minut(180 stopni) , 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 litrze wody ,budynie sporządzić w/g przepisu,schłodzić przełożyć do miski ,miksując dodać 1 szklankę mleka w proszku ,oraz jogurt grecki oraz o,5 litra tężejącej galaretki i rozpuszczoną żelatynę .Pół litra galaretki(zimnej tężejącej) miksować tak długo aż robi się pianka ,na wystudzony placek przełożyć pół masy budyniowej schłodzić pół godziny,następnie wlać piankę boki wyłożyć truskawkami i na pół godz. do lodówki,do pozostałej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki ,i przełożyć na piankę posypać prażonymi migdałami i schłodzić około 3 godziny.

Porady

ciasto kruche można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami

Komentarze

Podobne przepisy