Ciasto truskawkowy tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w formie z zaokrąglonym dnem.
2.KREM:
galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę
3.Polewa czekoladowa:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
4.Przełożenie ciasta:
Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje. Następnie ciasto delikatnie wykładamy z formy, polewamy polewą, ozdabiamy wiórkami.
Komentarze