Ciasto truskawkowy tunel

0 (0 ocen)

lekkie i łatwe w wykonaniu ciasto

Składniki:

  • BISZKOPT:

    blaszka 38x 26 cm
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju

    KREM:
    200 ml śmietany 36 %,
    1 galaretka o smaku truskawkowym

    Polewa czekoladowa:
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka śmietany 12%


    Dodatkowo:
    wiórki truskawkowe,
    truskawki

Ciasto truskawkowy tunel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w formie z zaokrąglonym dnem.
  • 2. KREM:
    galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę
  • 3. Polewa czekoladowa:
    czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje. Następnie ciasto delikatnie wykładamy z formy, polewamy polewą, ozdabiamy wiórkami.

Komentarze

Podobne przepisy