Truskawkowy wulkan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki pozbawić szypułek i opłukać. Następnie zmiksować je na gładką jednolitą masę. Można dodać trochę cukru do smaku jeśli truskawki będą zbyt kwaśne. Odlać pół szklanki musu i odstawić.
2.Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Truskawki miksować mikserem końcówkami do ubijania, wlać żelatynę i miksować dalej 3-4 minuty aż masa lekko się spieni.
3.Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszać aż zgęstnieje. Masa powinna być jak najgęstsza. Można dosłodzić do smaku według uznania. Przełożyć do foremek na muffinki lub babeczki do ok połowy wysokości. Odstawić do ostygnięcia.
4.Przelać masę truskawkową na kaszę i wstawić całość do lodówki do stężenia.
5.Podawać na talerzykach polane pozostałym sosem truskawkowym.
Komentarze