Prosty, lekki deser na zimno z mnóstwem świeżych owoców.
30 min
Składniki:
około 40 dag świeżych truskawek
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki truskawkowe
kiwi
biszkopty na dno użyłam domowych: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopciki-naturalne
Truskawkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Drugą rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Biszkoptami wykładamy spód formy (użyłam formy na tartę o średnicy 28 - 30 cm, może być również tortownica o tej samej średnicy).
Mleko ubijamy mikserem na puszystą pianę, dodajemy przestudzoną galaretkę. Pianę wykładamy na spód z biszkoptów. Odstawiamy do lodówki by piana trochę stężała, wystarczy około 15 minut. Na zastygłej pianie układamy pokrojone kiwi i kawałki truskawek. Owoce zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki by galaretka dobrze stężała.
Porady
Możemy użyć dowolnych ulubionych owoców i smaków galaretek.
Komentarze