1.Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym
Stopniowo dodawać na przemian żółtka i olej
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą
Na koniec dodać ubite białka ze szczyptą soli, ostrożnie je wmieszać.
Ciasto jest dosyć gęste.
Podzielić je na 4 części:
do 1 dodać kisiel
do2 dodać kakao
do 3 dodać mak.
Keksówkę o wym. 10/35cm natłuścić, oprószyć kaszą manną i nakładać kolejno warstwy ciasta.
najpierw jasna, potem z kisielem, z kakao a na końcu z makiem.
Ciasto nakładać po całości wzdłuż blaszki.
Piec w rozgrzanym piekarniku 180st
45 minut piekłam na 2 grzałki a dalsze 23 minut tylko na dolnej grzałce.
Trzeba sprawdzać patyczkiem czy ciasto już gotowe.
Po upieczeniu popudrować.
Ciasto lekko pęka w czasie pieczenia.
Ciasto zyskuje na smaku na drugi dzień .
Ja zamroziłam nadwyżkę ciasta i przyznam że potem było jeszcze lepsze.
Komentarze