TULIPAN

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

idealne do kawuni

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 masło extra łaciate
    6 łyżek oleju
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy 16 gram
    6 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czerwony kisiel
    0,5 szklanki maku

Tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TULIPAN 1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym
    Stopniowo dodawać na przemian żółtka i olej
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą
    Na koniec dodać ubite białka ze szczyptą soli, ostrożnie je wmieszać.
    Ciasto jest dosyć gęste.
    Podzielić je na 4 części:
    do 1 dodać kisiel
    do2 dodać kakao
    do 3 dodać mak.
    Keksówkę o wym. 10/35cm natłuścić, oprószyć kaszą manną i nakładać kolejno warstwy ciasta.
    najpierw jasna, potem z kisielem, z kakao a na końcu z makiem.
    Ciasto nakładać po całości wzdłuż blaszki.
    Piec w rozgrzanym piekarniku 180st
    45 minut piekłam na 2 grzałki a dalsze 23 minut tylko na dolnej grzałce.
    Trzeba sprawdzać patyczkiem czy ciasto już gotowe.
    Po upieczeniu popudrować.
    Ciasto lekko pęka w czasie pieczenia.
    Ciasto zyskuje na smaku na drugi dzień .
    Ja zamroziłam nadwyżkę ciasta i przyznam że potem było jeszcze lepsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy