Tulipan

0 (0 ocen)

Idealne do niedzielnej kawy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    0,75 szkl oleju + 0,25 l wody
    1 łyżka kakao
    3 łyżki maku suchego
    1 kisiel czerwony
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tulipan 1. Białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec olej z wodą. Przelać ciasto do czterech miseczek:do jednej dodać mak, wymieszać, do drugiej kisiel , do trzeciej kakao, również wymieszać , czwartą pozostawić jasną. Na środku tortownicy bądź blaszki , na przemian wlewać ciasto jasne, ciemne, różowe i z makiem. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40 min.


    Masa:
    1 szkl śmietany
    1 galaretka
    3 łyżki cukru pudru
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Wstawić do lodówki, gdy masa będzie gęstniała , przełożyć przekrojony na pół, chłodny już biszkopt. Posypać cukrem pudrem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy