Tulipan z ananasem.

0 (0 ocen)

Ciasto wygląda pięknie i kolorowo, a także smakuje przepysznie chyba każdy się skusi na takiego tulipana.

Składniki:

  • 6 jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    0,75 szklanki oleju + 0,25 l wody
    1 łyżka kakao
    3 łyżki maku suchego
    1 kisiel czerwony
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 Puszka ananasa
    1 polewa czekoladowa

Tulipan z ananasem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec olej z wodą. Przelać ciasto do czterech miseczek: do jednej dodać mak, wymieszać, do drugiej kisiel , do trzeciej kakao, również wymieszać , czwartą pozostawić jasną.
  • 2. Na środku tortownicy bądź blaszki , na przemian wlewać ciasto jasne, ciemne, różowe i z makiem. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40 min.
  • 3. Masa: 1 szklanka śmietany 1 galaretka 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Wstawić do lodówki, gdy masa będzie gęstniała , przełożyć przekrojony na pół, chłodny już biszkopt. Udekorować plastrami ananasem Polać polewą czekoladową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy