Tulipanki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Pyszne i efektowne muffiny, do których wykorzystałam zapasy białek :-)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 7 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 kisiel truskawkowy
    1/2 szklanki maku

Tulipanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak. Foremki do muffinek wykładamy ciastem do 2/3 wysokości, w dowolnej kolejności. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temp. 180*C.

Komentarze

Podobne przepisy