Turban drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pauje na kolacje , śniadanie lub jakąś przekąske

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki
    1jajko
    1/2kostki drożdży
    sól,cukier
    65g. masła-dodać po wyrośnieciu ciasta

    Krem:
    250ml mleka
    2żółtka
    40g.mąki
    80g.cukru
    skórka otarta z cytryny
    dodatkowo:
    migdały prażone opakowanie
    2małe jabłka
    cytryna
    jajko do posmarowania

Turban drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z mleka , mąki cukru,soli poczekać aż wyrośnie .
    Jak wyrośnie to wylac na mąke,jajko i cukier waniliowy i wszystko razem wyrobić .odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. jak już wyrośnie to dodać rozpuszczoną margaryne ,wyrobić.
  • 2. Krem:
    mleko,żółtka,mąke,cukier,skórke otarta z cytryny wszystko razem zagotować odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować , rozsmarować letni krem na to nałożyć plasterki jabłek , posypać startą skórka z cytryny , posypać płatki migdałowe zawinąć w strucle a następnie w ślimaka i odstawić do wyrośnięcia na ok 45min. Naciąć nożem jak chleb i u posmarować jajkiem piec 180C 30 min.

Porady

Możemy jeszcze do tego dodać rodzynek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy