Turkusowy deser z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj turkusowo i szybko.

  • 30 min

Składniki:

  • 80 g mrożonych czerwonych porzeczek
    niebieska galaretka ( na 500 ml wody)
    250 ml śmietany 30 %
    375 ml goącej wody
    1 płaska łyżeczka cukru pudru

Turkusowy deser z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody.
    Odlać 125 ml , ostudzić.
    Do reszty galaretki wlać 125 ml gorącej wody i włożyć zamrożone porzeczki.
    Wtedy szybko zastygnie nam galaretka.
    Na dno pucharków przekładamy 2/3 galaretki z owocami i wkładamy do lodówki.
    Ubijamy zimną śmietanę na puch , dodajemy cukier i porcjami dolewamy odłożoną zimną tężejącą galaretkę ( bez owoców). Wykładamy na zastyglą galaretkę z owocami i na krótką chwilę odstawiamy jeszcze do zastygnięcia.
    Wierzch pucharków polewamy galaretką z owocami , cienkim patyczkiem możemy zrobić ozdobne rowki.
    Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy