Twarogowe ciasteczka z serowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Smaczne ciasteczka dla całej rodziny

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 250 g margaryny
    330 g maki
    150 g twarogu
    2 żółtka
    1 łyżka oleju
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    250 g twarogu
    50 g cukru
    1 op. cukier wanilinowy
    100 g cukier puder
    2 białka
    szczypta soli
    jeżyna, jagoda lub borówka

Twarogowe ciasteczka z serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć żółtka z cukrem i twarogiem .Dodać olej, wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać przez sito, połączyć z proszkiem do pieczenia i margaryną pokojowej temperatury,wymieszać rękami na sproszkowaną masę, połączyć z utartym twarogiem z żółtkami i cukrem.
  • 2. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować wałkiem,złożyć na pół, znowu rozwałkować,czynność powtórzyć 3 razy. Ciasto pokroić na równe kwadraty, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 3. Białka ubić z szczyptą soli, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Twaróg utrzeć z cukrem i połączyć z ubitymi białkami. Nadzienie nakładać na środek przygotowanych kwadratów z ciasta, rogi ciasta zawinąć do góry.Na wierch wyłożyć po parę jagód. Piec 15-20 min. w temp. 170 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy