Twarogowe knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

Lubicie? My lubimy bardzo.

Składniki:

  • Ciasto
    - 250 g białego sera;
    - 1 jajko;
    - 150 g mąki;
    - 3 łyżki cukru;
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego;
    - szczypta soli.

    Dodatkowo

    - kilkanaście średnich truskawek.

    Do podania

    - cukier;
    - cynamon;
    - masło lub śmietana.

Twarogowe knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Ja tym razem użyłam sera, którego nie musiałam mielić. Zmielony ser wymieszaj z pozostałymi składnikami i zarób. Przygotowane ciasto rozwałkuj cienko (delikatnie podsypując mąką) i za pomocą szklanki wytnij krążki ciasta. Na środku każdego krążka połóż truskawkę i owiń ją szczelnie ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle wrzucaj porcjami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut. Gotowe podawaj tak jak lubisz np. posypane cukrem, cynamonem, polane masłem lub śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy