Twarogowe pierożki z jabłkami

0 (0 ocen)

Serowe ciasto na pierożki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i owsianej. Charakterystyczny smak ciasta wspaniale współgra z jabłkowym nadzieniem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki owsianej
    1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    200g twarogu
    1/4 szklanki mleka
    50g masła
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    2 duże jabłka
    2 łyżki cukru brązowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    jajko do posmarowania

Twarogowe pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Masło rozpuścić, a twaróg dokładnie zmielić. Na stolnicy umieścić wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  • image-23f7bmf 2. Rozwałkować na grubość ok 5mm i wycinać krążki o średnicy ok 6cm. Jabłka obrać i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Wsypać cukier i cynamon. Wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jabłek i sklejać jak zwykłe pierogi. Dokładnie, bo mogą się rozklejać w trakcie pieczenia.
  • Pierożki przed pieczeniem 3. Ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180*C przez ok 30min, aż dobrze się zrumienią. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy