Twarogowo-bananowe knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Fantastyczny pomysł na słodki obiad! Knedle z truskawkami w serowo-bananowej otoczce... są po prostu pyszne :)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 250g twarogu (użyłam tłustego)
    1 jajko
    1 szkl. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 banan
    truskawki na nadzienie

Twarogowo-bananowe knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić w maszynce lub, tak jak ja, zblendować razem z bananem. Wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto (jeśli potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki - nie może się za bardzo kleić), włożyć do lodówki i schłodzić przez ok. 2 godziny.
    Po tym czasie w dużym garnku zagotować wodę, delikatnie posolić.
  • 2. Truskawki umyć i usunąć szypułki, jeśli są bardzo duże - przekroić. Z ciasta twarogowego formować na dłoni placuszki, układać truskawkę i zlepiać, formując kulkę.
  • 3. Knedle wrzucać porcjami na wrzącą wodę. Od momentu wypłynięcia gotować je jeszcze 5-7 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy