Pomysłów na pasty twarogowe jest mnóstwo, dzisiaj pomysł na pastę z dynią i szczypiorkiem. Pasta dietetyczna, lekko słodkawa i smaczna. Jeżeli lubicie dynię to polecam ten prosty przepis na pastę.
20 min
Składniki:
250 g twarogu
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany 18 % ( można zastąpić ją jogurtem)
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
1 szklanka tartej dyni
Twarożek szczypiorkowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE :
Dynię obieramy obieraczką do jarzyn, pozbawiamy miąższu i trzemy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Twaróg i drobno pokrojony szczypior przekładamy do miski, dodajemy jogurt i śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masą z której mokrymi rękoma formujemy dwie kule. Na talerz wysypujemy tartą dynię i obtaczamy w niej kule twarogowe. Układamy na talerzach i jeszcze dokładamy tartej dyni. Nożem robimy wgniecenia a w środek wkładamy paluszka grissini.
Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, Smacznego.
Komentarze