Zwykły twarożek podany w wydrążonych pomidorkach może być prawdziwą ozdobą stołu.
Składniki:
125 g twarogu półtłustego
1/2 szalotki lub małej czerwonej cebuli
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól morska
3 małe pomidory
kilka listków sałaty rzymskiej
szczypior do dekoracji
mielone płatki chili
Twarożek w pomidorowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekaną drobno szalotkę lub cebulkę, przyprawiamy do smaku solą morską.
2.Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy w poprzek na połowy i wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wnętrza osuszamy ręcznikiem kuchennym.
3.Wydrążone pomidorki napełniamy twarożkiem, oprószamy mielonymi płatkami chili i dekorujemy szczypiorem. Liście sałaty myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na sałacie ustawiamy pomidorowa miseczki z twarożkiem.
Porady
Wydrążone wnętrza pomidorków można zużyć do zupy, sosu, koktajlu, lub po prostu zjeść ;)
Komentarze