25 dag białego sera
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
kilka gałązek natki pietruszki
15 dag wędzonego łososia
sól i pieprz do smaku
8-10 krewetek koktajlowych (mogą być obrane)
pół limonki
pół łyżeczki miodu
papryczka chili
plasterek imbiru
1 ząbek czosnku
Twarożek z łososiem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki myjemy, skrapiamy sokiem z limonki, skórkę limonki ocieramy i też dajemy do krewetek. Imbir, chili i czosnek drobno siekamy i też dajemy do krewetek. Łodyżki pietruszki drobno siekamy i też je dajemy. Dodajemy miód i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10-15 min. Krewetki dusimy na patelni przez 2-3 min.
2.Serek kładziemy do miski, polewamy śmietanką i rozgniatamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojonego na kawałki łososia. Dodajemy uduszone krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z pumperniklem lub grzankami z bagietki.
Komentarze