Tygrysek ze słodką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka ubić ze szczypta soli na sztywno pod koniec ubijania dodać po łyżce cukru cały czas ubijając. dodać po 1 żółtku dalej ubijając na mniejszych obrotach. do masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. oddzielić kilka łyżek ( ok 1/4) do osobnej miseczki, dodać kakao i wymieszać. kakaową masę przełożyć do tutki
i wycisnąć na wyłożona papierem dużą blachę ( taka jak do pizzy) paski . na wierzch wzorków ( paski lub esy floresy) delikatnie wyłożyć białą masę. piec ok 15 minut w temp 170 stopni. po upieczeniu wyjąć , przykryć czystą ściereczką.
pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dodać cukier, zostawić do wystudzenia. zimna galaretkę ubić mikserem tak długo aż powstanie z niej dość gęsta piana, następnie dodać mleko i dalej ubijać, aż jeszcze trochę zgęstnieje. odstawić na ok 5-10 minut do lodówki. zimną masę wyłożyć na wierzch biszkopta ( odkładając kilka łyżek do dekoracji) , następnie delikatnie zwinąć odrywając jednocześnie ciasto od papieru ( na którym było pieczone). udekorować wierzch wyciskając kleksy z pozostałej masy, w które wcisnąć cukierki.
Komentarze