Tykwanik pod karmelowym koszykiem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto.
    1,5 szkl. mąki pszennej
    25 dag masła
    2 jajka
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka oleju
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki cukru pudru do posypania placka

    Nadzienie.
    80 dag oczyszczonej dyni
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu

Tykwanik pod karmelowym koszykiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.
    Nadzienie.
    Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na 2 placki.
    Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.
    Piec w temp.180stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem i nakryć koszyczkiem z karmelu.
    Karmel rozprowadzić po zewnętrznej stronie chochli ( łyżka do nalewania zupy np. z wazy ).Jak zastygnie na łyżce, zdejmujemy i wychodzi taka połówka.

Porady

Uwaga – karmel wykonany domowym sposobem z cukru jest nietrwały . Można dostać karmele trwałe, są w różnych kolorach. Taki zrobiony w domu, trzeba zrobić tuż przed podaniem deseru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy