Tymiankowa pierś

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Cudownie tymiankowo cytrusowa pierś, która świetnie smakuje w upalne dni.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka - 3 szt
    - suszony tymianek - 1 łyżka
    - skórka z cytryny - 1 szt
    - sos sojowy ciemny - 1 łyżka
    - olej - 1 płaska łyżeczka

Tymiankowa pierś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qii8fs 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze płaty. Sos sojowy mieszamy z 4 łyżkami zimnej wody i dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny. Piersi przekładamy do miski, zalewamy sosem i posypujemy tymiankiem.
  • image-28jk7vc 2. Wszystko mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na m.in. 2 h (u mnie 12 h).
  • image-0hvljd8 3. Olej rozgrzewamy na patelni i układamy zamarynowane piersi, które smażymy ok po 2-3 minuty z każdej ze stron.

Porady

Piersi świetnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy