Tymiankowe żołądki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam na rozgrzany w rondlu olej.
Obsmażyłam przez chwilę, zalałam wrzącą wodą, tak aby były lekko przykryte, i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut.
2.Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, marchew pokroiłam w pół plasterki, kalarepkę w kostkę.
Dymkę opłukałam, posiekałam.
Groszek osączyłam z zalewy.
3.Do mięsa dołożyłam marchew, kalarepkę i dymkę z białej i grubszej części, wsypałam tymianek. Posoliłam.
Dusiłam aż warzywa były prawie miękkie.
4.Dorzuciłam groszek i resztę dymki, uzupełniłam wrzącą wodą odparowany sos.
Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
Dolałam śmietankę.
Zagotowałam kilka razy, doprawiłam do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli.
Porady
Potrawka doskonale smakuje zarówno z kaszą jęczmienną, jak i z makaronem lub ziemniakami.
Komentarze