Tymiankowe żołądki z warzywami

0 (0 ocen)

Duża porcja pysznej potrawki z żołądków, kalarepki, marchewki i groszku

Składniki:

  • 90 dag żołądków z kurczaka
    2 łyżki oleju
    2 marchewki
    1 kalarepka
    pęczek młodej dymki
    kopiasta łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1 czubata łyżeczka mąki pszennej
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
    sól
    pieprz

Tymiankowe żołądki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam na rozgrzany w rondlu olej.
    Obsmażyłam przez chwilę, zalałam wrzącą wodą, tak aby były lekko przykryte, i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut.
  • 2. Marchew i kalarepkę obrałam, opłukałam, marchew pokroiłam w pół plasterki, kalarepkę w kostkę.
    Dymkę opłukałam, posiekałam.
    Groszek osączyłam z zalewy.
  • 3. Do mięsa dołożyłam marchew, kalarepkę i dymkę z białej i grubszej części, wsypałam tymianek. Posoliłam.
    Dusiłam aż warzywa były prawie miękkie.
  • 4. Dorzuciłam groszek i resztę dymki, uzupełniłam wrzącą wodą odparowany sos.
    Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
    Dolałam śmietankę.
    Zagotowałam kilka razy, doprawiłam do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli.

Porady

Potrawka doskonale smakuje zarówno z kaszą jęczmienną, jak i z makaronem lub ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy