Ucierane ciasto z borówkami pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciasto z typu jednogarnkowych, nieskomplikowanych. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przygotowywane ze składników najczęściej dostępnych w domowej kuchni.

  • 15 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    cukier waniliowy
    otarta skórka z cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    300g borówek

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła
    4 łyżki kokosu

Ucierane ciasto z borówkami pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąki przesiać z proszkiem, dodać cukry, skórkę cytryny oraz jajka, zmiksować. Ne przerywając ucierania stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko oraz olej. Zmiksować tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Ułożyć owoce oraz posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy