Ucierane ciasto ze śliwami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto jest w Naszej Rodzinie od pokoleń. Było też pierwszym ciastem jakie upiekłam jako nastolatka i poczatkująca gospodyni.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g mąki poznańskiej, 300g cukru, 400g miękkiego masła, 8 jaj, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce

Ucierane ciasto ze śliwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Śliwy wypestkowujemy. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
  • 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
  • 3. Masło umieszczamy w misie miksera, miksujemy z cukrem na gładką masę
  • 4. Dodajemy jajko po jajku, następnie powoli dosypujemy mąkę.
  • 5. Wylewamy ciasto do formy, wyrównujemy. Wsadzamy na 10 minut do piekarnika
  • 6. Wyciągamy, układamy szybko owoce, wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika.
  • 7. Pieczemy ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy