Ucierane ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne ciasto w którym wszystko wkłada się do jednej miski i po prostu miksuje. Proste ale bardzo smaczne, wilgotne.Sezon na śliwki w pełni więc trzeba korzystać choć to cisto mozna zrobić nawet z mrożonymi śliwkami :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła

    200 g cukru

    3 duże jajka

    6 łyżek mleka

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    300 g mąki pszennej

    ok. 16-18 śliwek (mogą być mrożone)

    cukier puder do posypania po wierzchu

Ucierane ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, mleko, proszek do pieczenia i mąkę, wszystko razem zmiksować. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm, wyrównać.
  • 2. Wyłożyć śliwki nacięciem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka ok. 45 minut. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy