"Ucierane" płatki z dzikiej róży

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Robię to w kielichu malaksera, ale wychodzi to tak samo dobre jak ucierane pałką w makutrze.Idealne np. do pączków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g płatków dzikiej róży
    400 g cukru (może być cukier puder)
    2-3 łyżki soku z cytryny lub 2-3 szczypty kwasku cytrynowego
    1/2 szklanki wody

"ucierane" płatki z dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki delikatnie oczyścić, wsypywać warstwami do kielicha zmalaksera i przesypywać cukrem, dodać sok z cytryny. Odstawić na 1,5-2 godz tak żeby zaparowało i żeby cukier zaczął się roztapiać. Po tym czasie wlać wodę i zmiksować na gładką masę.przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, dobrze zamknąć i pasteryzować 15-20 min. Wyciągąć i ułożyć na ściereczce do góry dnem aż wystygną.

Porady

Można zrobić z dowolnej ilości płatków dzikiej róży - zasypuje się je dwa razy większą (wagowo) ilością cukru. Zaś sok z cytryny: 100g płatków - łyżka soku lub szczypta kwasku cytrynowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy