Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Słodkie , wilgotne i puszyste , dwu kolorowe , ucierane ciasto z lekko kwaśnymi porzeczami które idealnie przełamują słodki smak. Ciasto wprost idealne do szklanki mleka , kakao czy też kawy.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    2 jajka
    1 szklana cukru
    300 ml.naturalnej maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 szklanka oczyszczonej czerwonej porzeczki
    masło+buła tarta do wysmarowania blaszki

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Wlewamy powoli maślankę oraz olej nie przerywając ucierania.
    Do ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia ( możemy przesiać ja tego nie robię) ucieramy do momentu pozbycia się grudek.
  • 2. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao , mieszamy do powstania jednolitego koloru.
  • 3. Blaszkę smarujemy masłem , oprószamy bułką tartą.
    Na dno blaszki wylewamy masę kakaową , na nią jasną.
    Wierch po całości posypujemy czerwoną porzeczką.
  • 4. Pieczemy 35-40 ( do suchego patyczka) min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Po upieczeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem , dla mnie jednak bez niego jest idealne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy