UCIERANIEC z CZEREŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Sezon czereśniowy w pełni a nawet już się kończy, warto upiec proste ciacho z czereśniami, które jest naprawdę proste a jak smaczne i do tego nie za suche a przyjemnie wilgotne

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kostkę margaryny
    150 g cukru
    1 opak. cukru wanilinowego
    3 jajka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
    2 łyżki kakao
    czereśnie bez pestek

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

Ucieraniec z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UCIERANIEC z CZEREŚNIAMI 1. W misce bądź naczyniu ucieramy miękka margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy same żółtka. Do utartej jednolitej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i powoli ręcznie łączymy je z wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Wyrównujemy i na wierzch układamy wydrylowane czereśnie. Całość wstawiamy do piekarnika na 35 - 40 min. w temp. 180 stopni.
    Wierzch posypujemy po upieczeniu cukrem pudrem.

Porady

mleko, jajka i margaryna powinny być w temperaturze pokojowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy