Udka duszone w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jedno z najszybszych dań. Wystarczy przygotować mięso, wstawić do piekarnika a obiad się sam smaży. Delikatny smak mięsa podany z młodymi ziemniaczkami znika szybko z talerza.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób
    2 średniej wielkości udka
    1 pomidor malinowy-duży
    1 mała cebulka czosnkowa
    Przyprawy: sól, pieprz, vegeta
    Folia spożywcza do pieczenia

Udka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: udka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, podzielić (niekoniecznie), natrzeć solą, pieprzem, vegetą, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Folią wyłożyć naczynie żaroodporne, ułożyć pół pomidora pokrojonego w cienkie plasterki, na to ułożyć udka, przykryć pozostałym pomidorem. Na wierzch pokroić w plasterki cebulkę, do smaku. Przykryć folią. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut, przed końcem pieczenia sprawdzić czy mięso jest miękkie.

Porady

1.do pieczenia można dodać ząbek czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy