Jedno z najszybszych dań. Wystarczy przygotować mięso, wstawić do piekarnika a obiad się sam smaży. Delikatny smak mięsa podany z młodymi ziemniaczkami znika szybko z talerza.
15 min
Składniki:
Składniki dla 2 osób
2 średniej wielkości udka
1 pomidor malinowy-duży
1 mała cebulka czosnkowa
Przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Folia spożywcza do pieczenia
Udka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: udka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, podzielić (niekoniecznie), natrzeć solą, pieprzem, vegetą, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Folią wyłożyć naczynie żaroodporne, ułożyć pół pomidora pokrojonego w cienkie plasterki, na to ułożyć udka, przykryć pozostałym pomidorem. Na wierzch pokroić w plasterki cebulkę, do smaku. Przykryć folią. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut, przed końcem pieczenia sprawdzić czy mięso jest miękkie.
Komentarze