UDKA KURCZAKA W CYTRUSOWEJ MARYNACIE

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Soczyste i kruche a na dodatek o lekko cytynowo- pomarańczowym aromacie - bardzo smaczne udka które możemy również przygotować na grillu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
    1 łyżka siekanego szczypiorku
    1 łyżka siekanej kolendry
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    1/4 szklanki soku z cytryny
    1/2 szklanki soku z pomarańczy
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

    opcjonalnie:
    szczypta imbiru

Udka kurczaka w cytrusowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Szczypiorek, kolendrę, siekany czosnek, skórkę cytrynową i pomarańczową, sok z cytryny i 1/4 szklanki soku pomarańczowego, olej, miód wymieszać (można również wszystko razem delikatnie zblendować).
  • 2. Udka kurczaka umyć można wyciągnąć kości. Włożyć do miski i dodać marynatę, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut, można rówież przygotowac dzień wcześniej i pozostawić na całą noc.
  • image-21nl5wo 3. Ułożyć udka w żaroodpornym naczyniu lub blaszcze, przykryc folią aluminiową piec w temp. 180 stopni, przez ok. 60 minut, w trakcie pieczenia przewrócić na druga stronę aby mięso równo sie upiekło, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.Ok. 20 minut pezed końcem pieczenia folie ściagnąć aby udka się przyrumieniły.
  • 4. Przed podaniem polać 1/4 szklanki soku pomarańczowego posypać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy