Udka kurczaka w cytrusowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Szczypiorek, kolendrę, siekany czosnek, skórkę cytrynową i pomarańczową, sok z cytryny i 1/4 szklanki soku pomarańczowego, olej, miód wymieszać (można również wszystko razem delikatnie zblendować).
2.Udka kurczaka umyć można wyciągnąć kości. Włożyć do miski i dodać marynatę, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut, można rówież przygotowac dzień wcześniej i pozostawić na całą noc.
3.Ułożyć udka w żaroodpornym naczyniu lub blaszcze, przykryc folią aluminiową piec w temp. 180 stopni, przez ok. 60 minut, w trakcie pieczenia przewrócić na druga stronę aby mięso równo sie upiekło, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.Ok. 20 minut pezed końcem pieczenia folie ściagnąć aby udka się przyrumieniły.
Komentarze