Udka kurczaka w pomarańczach z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Udka kurczaka marnowane w soku z pomarańczy, pieprzu cayenne , czosnku z kaszą jaglaną i grecką bazylią. Miękkie, soczyste i aromatyczne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    sok z jednej pomarańczy
    1 łyżka oleju
    kilka plastrów pomarańczy

    3/4 szklanki kaszy jaglanej
    bazylia grecka

Udka kurczaka w pomarańczach z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, natnij i natrzyj solą, pieprzem cayenne, czosnkiem, polej sokiem z pomarańczy i zamarynuj ok 60 minut. Na dno brytfanny wylej olej i umieść udka. Na wierzch udek połóż plastry pomarańczy. Piecz w 190 stopniach 80 minut.
    Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Upieczonego kurczaka podawaj z kaszą i listkami greckiej bazylii

Porady

Grecka bazylia w połączeniu z pomarańczą daje niesamowity smak, ale może użyć innych ulubionych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy