Udka miodowo-musztardowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycja obiadową. Kuszą aromatem i złocistym kolorem. Jedno z naszych ulubionych dań obiadowych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    2 łyżki musztardy Dijon
    2łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
    Sól
    Czarny pieprz

Udka miodowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, oliwę oraz musztardy mieszamy razem tworząc marynatę. Podudzie z kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podudzia umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc).
    Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 190 stopniach C przez około 1h pod przykryciem. Następnie pieczemy jeszcze 20-25 minut bez przykrycia podlewając mięso co kilka minut marynatą.

Komentarze

Podobne przepisy