Klasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycja obiadową. Kuszą aromatem i złocistym kolorem. Jedno z naszych ulubionych dań obiadowych.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy Dijon
2łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
Sól
Czarny pieprz
Udka miodowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, oliwę oraz musztardy mieszamy razem tworząc marynatę. Podudzie z kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podudzia umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc).
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 190 stopniach C przez około 1h pod przykryciem. Następnie pieczemy jeszcze 20-25 minut bez przykrycia podlewając mięso co kilka minut marynatą.
Komentarze