Udka smażone z natką pietruszki

0 (0 ocen)

Udka według sposobu mojego męża. Smażone koniecznie bez skóry i z dodatkiem natki pietruszki. Często je przygotowujemy :)

Składniki:


  • 3-4 udka z kurczaka
    1 pęczek natki pietruszki
    ok 50g masła
    MARYNATA:
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka sosu sojowego
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
    sól

Udka smażone z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę umieszczając wszystko w miseczce. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Udka oczyścić obdzierając ze skóry i obtoczyć w marynacie. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masło rozgrzać na patelni i kłaść udka. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Podlać odrobiną wody, żeby masło się nie zaczęło palić. Przykryć pokrywką i dusić ok godziny. Pod koniec dodać całe gałązki natki pietruszki. Kiedy się usmaży można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy