Udka w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwe, pyszne i tanie udka na niedzielne obiady

  • 30 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    5 cytryn
    2-3 łyżki cukru
    pieprz cayenne
    250 ml rosołu (z kostki)
    150 g gęstej śmietany
    łyżka natki
    sól

Udka w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć. Cytryny wyszorować, z 2 zetrzeć skórkę i wyciśnąć sok. Sok wymieszać z 2 łyżkami skórki, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zalać nim udka, odstawić na 30 minut. Osączyć. Piec na kratce z podłożoną blachą 30-35 minut w 200 stopni C.
  • 2. Sok z cytryn chwilę gotować z rosołem i śmietaną. Cytryny pokroić w plasterki i ćwiartki. Przybrać nimi udka, posypać natką. Osobno podać sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy