Udko pieczone z glazurowną machewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kurze wymyś, oczyścić
2.W brytwance lub innym żaroodpornym naczyniu wymieszać łyżkę płynnego miodu z łyżką musztardy. Dodać sól, pieprz i paprykę w proszku. W marynacie dokładnie obtoczyć udka. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową
3.Udka zapiekać najpierw pod przykryciem ok 30 minut, potem ok 20-25 bez pzrykrywki, aż udka nabiorą złoto-brązowej barwy
4.W tym czasie obgotować oczyszczone lub obrane marchewki. Nie mogą być rozgotowane więc gotujemy je na półmiękko
5.Masło roztopić, dodać łyżkę miodu i grubo mielonu pieprz. Do słodkiej glazury dodać marchew i podpiekać ją tak długo aż zbrązowieje i całość glazury pokryje marchewki.
6.Gotową zglaurowaną marchew posypać dla złamania słodkiego smaku serem feta.
Komentarze