4 udźce z kurczaka- ok.500 g
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do grilla
2 łyżki śmietany 12%
2 gałązki koperku
mąka do panierowania
olej do smażenia
Udźce w marynacie z śmietany i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Pomarańczę wyszorować,osuszyć i zetrzeć skórkę. Przełożyć do miski a następnie wcisnąć do niej sok z pomarańczy. Dodać przyprawę do grilla oraz śmietanę. Wymieszać. Opłukany i suchy koperek poobrywać z gałązek i drobno pokroić. Dodać do miski i wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie mięso pokryć marynatą. Przykryć folią i odłożyć na 20 godzin do lodówki. Na drugi dzień na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obtoczyć w mące,lekko mąkę docisnąć i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z obu strona na piękny rumiany kolor. Smacznego!
Komentarze