Udźce w marynacie z śmietany i koperku

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja na mięso z kurczaka

Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka- ok.500 g
    skórka starta z 1 pomarańczy
    sok z 1/2 pomarańczy
    1 łyżeczka przyprawy do grilla
    2 łyżki śmietany 12%
    2 gałązki koperku
    mąka do panierowania
    olej do smażenia

Udźce w marynacie z śmietany i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowane mięso 1. Mięso umyć,osuszyć. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Pomarańczę wyszorować,osuszyć i zetrzeć skórkę. Przełożyć do miski a następnie wcisnąć do niej sok z pomarańczy. Dodać przyprawę do grilla oraz śmietanę. Wymieszać. Opłukany i suchy koperek poobrywać z gałązek i drobno pokroić. Dodać do miski i wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie mięso pokryć marynatą. Przykryć folią i odłożyć na 20 godzin do lodówki. Na drugi dzień na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obtoczyć w mące,lekko mąkę docisnąć i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z obu strona na piękny rumiany kolor. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy