Udziec indyka zapiekany z serem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa wędlina, soczysta i wilgotna. Super smak na chlebek.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 udziec indyka – 1,2 kg
    1 serek mozzarella – 125 g
    3 plastry surowego boczku
    Przyprawy: sól, pieprz czarny zmielony, majeranek, mielona słodka papryka
    Rękaw do pieczenia

Udziec indyka zapiekany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso oczyścić z kostki, opłukać, osuszyć. Przyprawy wymieszać ze sobą, natrzeć mięso ze wszystkich stron, odstawić do lodówki na 2 dni. Co kilka godzin mięso przekręcać. Następnie mięso naciąć w kilku miejscach, włożyć pokrojone paski sera oraz boczku. Zwinąć ściśle w roladę, zawiązać nicią, włożyć do rękawa. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni, następnie temp. zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Dobrze jest przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

Rękaw przed końcem pieczenia można rozciąć by lepiej przyrumienić skórkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy