Udziec z kurczaka w sosie szczawiowym

0 (0 ocen)

Obiad w zasadzie robi się sam.

Składniki:

  • Składniki;

    1 kg udźca z kurczaka

    2 marchewki

    2 garście świeżego szczawiu

    2 łyżki masła

    do smaku pieprz, sól, przyprawa uniwersalna

    pół łyżki mąki

Udziec z kurczaka w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć a następnie osuszyć, na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i układać udźce. Zrumienić z każdej strony a następnie podlać niewielką ilością wody. Dodać pokrojoną marchewkę i dusić do miękkości co jakiś czas podlewając wodą.

    Szczaw przebrać, opłukać, odciąć ogonki a następnie posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy sos do smaku. Dodajemy uduszony szczaw. Jeśli chcemy większą ilość sosu, dolewamy więcej wody i delikatnie zagęszczamy go mąką. Mąkę mieszamy w wodzie i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy