Urodzinowy torcik chałwowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten tort upiekła mama na moje 10 urodziny. Przygotowywałyśmy go razem.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 20 dag mąki
    8 jajek
    20 dag cukru
    cukier wanilinowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 2 kostki masła
    40 dag chałwy kakaowej
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Oraz: posypka i bezy do dekoracji

Urodzinowy torcik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, a następnie mieszamy z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Masa: masło ucieramy na puch, dodając pokruszoną chałwę oraz sypką kawę rozpuszczalną. Połową kremu przekładamy biszkopty, resztą smarujemy wierzch i boki tortu. Wierzch tortu oblewamy polewą czekoladową oraz posypujemy posypką i układamy bezy.

Porady

Wierzch i boki tortu można także posypać migdałami czy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy