Uśmiechnięta myszka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort jest dość pracochłonny, ale naprawdę warto się potrudzić. Niedawno moja córeczka Monikamiała urodziny. Skończyła roczek. Jej urodzinowy tort udał się pokazowo!

Składniki:

  • Biszkopt (1 porcja):
    1 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemn.
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka wody
    ● łyżeczka octu
    ● 1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    Masa:
    po 2 kremy czekoladowe i ajerkoniakowe

Uśmiechnięta myszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mieszamy wodę z octem i wlewamy do obu mąk wymieszanych z proszkiem. Mieszamy. Do piany z białek dodajemy stopniowo po łyżce mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C, żeby wierzch się zrumienił.
    Przygotowujemy 3 takie krążki. Z połowy proporcji również pieczemy
    3 małe koła. Studzimy
  • 2. Małe krążki składamy razem i przecinamy na pół (6 półkoli). Dopasowujemy do dużych biszkoptów z odpowiednio dociętym kształtem uszu. Biszkopty nasączamy oddzielnie. Układamy pierwszą warstwę i smarujemy
    jednym kremem, potem drugą i smarujemy drugim kremem. Na wierzch przykładamy ostatnią warstwę biszkoptową.
  • 3. Szkicujemy twarz Myszki Miki. Całość dekorujemy kremami, wyciskając strzykawką minirozetki jedną przy drugiej.

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy