Uśmiechnięty miś

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem 26-letnią mamą Julci. Tort upiekłam na jej 2. urodziny.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    ● 2 szkl. cukru pudru
    ● 2 szkl. mąki tortowej
    ● cukier waniliowy
    ● 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 3 jajka
    ● niepełna 1 szkl. cukru
    ● 2 kostki margaryny
    ● kilka kropel aromatu śmietankowego
    ● 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 25 ml wody
    Oraz:
    ● pszczółki, miś, biedronki i pisaki cukrowe

Uśmiechnięty miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubjamy,
    stopniowo wsypując 1,5 szkl.
    cukru pudru. Żółtka ubijamy
    z resztą cukrów. Mieszamy
    z przesianą mąką z proszkiem
    i pianą. Pieczemy w tortownicy (śr. 28 cm) ok. 35 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy. Wycinamy
    kształt głowy misia.
    Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Masa: jajka ubijamy z cukrem
    na parze. Lekko studzimy,
    dodajemy margarynę
    i ponownie ubijamy. Dzielimy na pół: do jednej części dodajemy
    kawę, do drugiej aromat.
  • 3. Układamy warstwy: placek,
    ok. 1/2 masy śmietankowej,
    placek, ok. 1/2 masy kawowej,
    placek. Wierzch i boki tortu
    dekorujemy resztą mas i pisakami.
    Ustawiamy figurki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy