W cieście piwnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię dania z warzyw.Tak podany kalafior jest pyszną przekąską

Składniki:

  • ● kalafior
    ● 1 szkl. mąki
    ● 2 łyżki oleju
    ● 3/4 szkl. piwa
    ● 2 jajka
    ● po 1/2 łyżeczki cukru, curry i soli
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● masło do smażenia

W cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy
    na różyczki i gotujemy 10 minut
    w osolonej i osłodzonej
    wodzie. Odcedzamy
  • 2. Ciasto: białka oddzielamy
    od żółtek. Mąkę przesiewamy,
    dodajemy żółtka. Mieszając,
    wlewamy olej i piwo, wsypujemy
    curry. Białka ubijamy
    na sztywno, delikatnie mieszamy
    z ciastem.
  • 3. Różyczki kalafiora zanurzamy
    w cieście i smażymy na
    roztopionym maśle. Gorące
    posypujemy żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy