W słodko-kwaśnej zalewie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

W wolnych chwilach uprawiam ogródek. Z zebranych warzyw przygotowuję pyszne przetwory, którymi zajada się moja rodzina.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 3-4 średnie cukinie
    ● marchewka
    ● cebula
    ● kilka ząbków czosnku
    ● koper włoski (łodygi
    z baldachami)
    ● po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    ● kilka liści laurowych
    ● korzeń chrzanu
    Zalewa:
    ● 6 szkl. wody
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1,5 szkl. octu
    ● 3 łyżki soli

W słodko-kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W słodko-kwaśnej zalewie 1. Marchewkę obieramy, myjemy,
    kroimy w talarki i obgotowujemy.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w krążki. Cukinię myjemy, kroimy
    w plastry. Chrzan obieramy,
    kroimy w małe kawałki.
  • W słodko-kwaśnej zalewie 2. Na spód każdego słoika
    wkładamy: kilka talarków marchewki, 4 krążki cebuli, ząbek
    czosnku, 2 liście laurowe, po
    kilka ziaren ziela angielskiego
    i pieprzu, koper i kawałki chrzanu.
    Uzupełniamy cukinią.
  • W słodko-kwaśnej zalewie 3. Zalewę zagotowujemy. Wlewamy
    do słoików. Zakręcamy
    i pasteryzujemy ok.15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy