W-Z

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepis dostałam od Cioci, lecz sama go zmodyfikowałam dodając owoce, np. maliny, jagody.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 6 jajek
    maliny
    margaryna
    4 łyżki kakao
    cukier puder
    ¾ łyżeczki sody
    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    dżem z czarnej porzeczki
    0,65 l śmietany kremówki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki żelatyny lub 2 śmietan-fixy
    tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

W-z - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka wciąż ucierając na masę. Mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą; połączyć z masą. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
    Piec ok. 45 minut w temperaturze 180° C z termoobiegiem. Ciasto po wystudzeniu przekroić wzdłuż i dolną połowę posmarować dżemem.
  • 2. MASA:
    0,5 l śmietany ubić na sztywno, dodać śmietan-fixy lub wystudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku i cukier puder do smaku.
  • 3. POLEWA:
    W rondelku rozpuścić czekoladę ze 150 ml śmietany.
  • 4. Ciasto przełożyć masą, wierzch polać polewą i posypać malinami.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy