W zalewie octowej dorsz czarny

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Filety z dorsza czarnego doskonale smakują w zalewie octowej słodko - kwaśnej nie tylko na zakąskę........SMACZNEGO!!!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dorsz czarny świeży filety 4 sztuki duże,
    mąka pszenna 2 szklanki,
    sól 1 łyżeczka,
    pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
    olej rzepakowy 1/2 litra

    woda 1,5 litra,
    cukier 4-5 łyżek,
    ocet 10% 3/4 szklanki,
    cebula 3 sztuki większe,
    gorczyca 1 łyżka,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    liść laurowy 2 sztuki

W zalewie octowej dorsz czarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W zalewie octowej dorsz czarny 1. Duże filety dorsza czarnego opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić każdy filet na 3-4 porcje.

    Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i obtaczać z każdej strony filety, kłaść na mocno rozgrzany olej rzepakowy i smażyć na rumiano z każdej strony, układać w naczyniu w którym będzie zalewa.
  • W zalewie octowej dorsz czarny 2. Wodę zagotować z cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowy, cebulą pokrojoną na kawałeczki, gotować z 5 min ut, na koniec wlać ocet 10% i tylko zagotować, zdjąć z ognia.

    Gdy zalewa jest jeszcze letnia wlać do ryby i zostawić w lodówce co najmniej na 24 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy