Takie babeczki przygotujemy bardzo szybko, no jedynie trzeba poczekać aż stężeją, ale dla takiego smaku warto poczekać ;)
Składniki:
Składniki na 4 babeczki
400 gr jogurtu greckiego
4 czubate łyżki cukru pudru
2 czubate łyżeczki żelatyny
4 kostki mlecznej czekolady
jeden/dwa wafelki o smaku czekoladowym
maliny lub inne owoce z syropu do dekoracji i jeszcze lepszego smaku babeczek ;)
4 foremki na serniczki na zimno/babeczki/panna cotte
Wafelkowe babeczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jogurt wyjmujemy wcześniej aby nieco się ogrzał. Wafelki i czekoladę kroimy na drobno.
2. Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia.
3. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy cukier puder, następnie do przestudzonej żelatyny wkładamy z dwie łyżki jogurtu i mieszamy ( w ten sposób zahartujemy ją aby sie nam nie zważyła masa ) przekładamy do jogurtu i mieszamy bądź miksujemy. Na koniec dodajemy wafelki z czekoladą mieszamy i przekładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do lodówki aby stężały na około 3-4 h.
4. Kiedy babeczki/serniczki stężeją, ogrzewamy je przez 10 sek w gorącej wodzie i wysuwamy na talerzyki. Na górę kładziemy po kilka owoców, może być razem z syropem. Smacznego !!!
Komentarze