Wafle migdałowe z Amaretto

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczne i można zmieniać smaki, zamiast migdałów dodać zmielone orzechy

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych wafli
    100 gram płatków migdałowych, zmielonych np. w młynku do kawy
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka pełnego mleka w proszku + jeszcze 6 łyżek
    0,5 szklanki mleka płynnego 3%
    125 gram masła
    Kieliszek Amaretto
    1 płaska łyżka kakao, można pominąć
    Szczypta soli

Wafle migdałowe z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wafle migdałowe z Amaretto 1. Wymieszać razem migdały, mleko w proszku i cukier puder.
    W rondelku zagotować mleko ze szczyptą soli + masło, rozpuścić.
    Energicznie mieszając mątewką dodawać do mleka suche produkty, połączyć na jednolitą masę.
    Dodać Amaretto i wymieszać. Masą przekładać wafle, lekko obciążyć i schłodzić.
    Ja do części masy dodałam kakao i tą masą posmarowałam pierwszy i ostatni wafel, ale to jest zbędne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy