Wafle przekładane kajmakowo-orzechowo-jagodowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

znany od lat szybki i pyszny deser. Lekko zmodyfikowany by choć troszkę był zdrowszy, lecz nadal smakował jak w dzieciństwie

  • 15 min

Składniki:

  • wafle - 1 opakowanie( 5 sztuk)
    kajmak ( gotowy lub własnoręcznie robiony) - 1 mała puszka
    masło orzechowe dobrej jakości - ok 3 łyżek
    niskosłodzony dżem jagodowy ( lub inny kwaskowaty dżem) -ok. 3-4 łyżek

Wafle przekładane kajmakowo-orzechowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pierwszy wafel smarujemy połową kajmaku, następnie nakładamy drugi wafel i dociskamy.Nakładamy drugą część kajmaku, na to trzeci wafel i znowu dobrze dociskamy. Trzecia warstwa to masło orzechowe ( można je lekko podgrzać aby było lepiej smarowne) na którą nakładamy czwary wafel. Ostatnią warstwą jest dżem jagodowy. Nakładamy ostatni wafel, dociskamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki, aby warstwy dobrze się skleiły. Później pozostaje nam tylko krojenie i delektowanie się pyszną przekąską :)

Porady

Warto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy