Waflowy mazurek z masą czekoladową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest pyszny, choć, przyznaję, trochę pracochłonny.

Składniki:

  • ● 5 jajek w pokojowej temp.
    ● 10 dag kakao
    ● 1 szkl. cukru
    ● op. wafli
    ● 2 op. cukru waniliow.
    ● 25 dag miękkiego masła
    ● gorzka czekolada
    ● 3/4 szkl. orzechów włoskich
    ● 10 dag śliwek kalifornijskich
    ● 10 dag rodzynek
    ● olejek rumowy
    ● 10 dag płatków migdałów + do dekoracji
    ● czekoladowe ozdoby

Waflowy mazurek z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy. Orzechy, śliwki, rodzynki i migdały siekamy.
  • 2. Jajka ubijamy na parze z cukrami do puszystej masy. Dodajemy kakao, mieszamy. Garnek przekładamy do miski wypełnionej zimna woda i ucieramy, aż masa wystygnie.
  • 3. Masło ucieramy, dodając stopniowo krem (trochę zmieszanego z masłem kremu odkładamy). Dodajemy czekoladę, bakalie i olejek. Mieszamy.
    Wafel smarujemy warstwa kremu, przykrywamy kolejnym waflem. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy kremem, migdałami i ozdobami. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Komentarze

Podobne przepisy