Pyszny, lekki deser, idealny na letnie, gorące dni.
60 min
Składniki:
Masa śmietanowa:
500 ml kwaśnej śmietany 18% dobrze schłodzonej
niecała szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
3 galaretki o różnych kolorach
garść rodzynek, brzoskwinie w syropie
Biszkopt (na tortownicę o średnicy 24 cm)
3 duże jajka
1/4 szklanki cukru
około 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wakacyjna fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy pianę z białek na sztywno, następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a później żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy. Po wyciągnięciu z piekarnika należy z biszkopta delikatnie zetrzeć wierzchnią skórkę ciasta.
Masa śmietanowa:
Przygotować 3 galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylać na dość płaski talerz i schłodzić by stężały.
Zagotować mleko z cukrem waniliowym i cukrem. Zdjąć z ognia i dodać do niego żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia.
Ubić śmietanę, a następnie stopniowo dodawać do niej przestudzone mleko z żelatyną.
Pokroić galaretki i brzoskwinie z syropu w kostkę a następnie dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Do masy dodać rodzynki.
Wylewamy masę śmietanową na biszkopt i wkładamy do lodówki.
Porady
Zamiast biszkopta można użyć ciastka biszkopty. Można również pokroić tylko 2 galaretki, a 3 galaretkę wylać na wierzch deseru (tak jak jest na zdjęciu).
Komentarze